Verras me

Flanders Auctions in 'Het Hoogste Bod'


Wat gebeurt er achter de schermen van een veilinghuis? Een verhaal over bieden, over prachtige objecten en over willen winnen... Het is een wereld die fascineert, maar die weinigen echt kennen. In 'Het Hoogste Bod' geven veilingmeesters van 12 uiteenlopende Vlaamse veilinghuizen een kijkje achter de schermen, een inkijk in hun wereld. 

In het West-Vlaamse Wingene maakte de familie Desmet vorig jaar hun droom waar. Ze speelden al langere tijd met het idee om een eigen veilinghuis uit de grond te stampen en in volle coronacrisis gingen ze van start met Flanders Auctions. Het eerste jaar was er één van leren, maar met veel enthousiasme en met de hulp van de hele familie is Flanders Auctions op weg om een vaste waarde te worden in de veilingwereld. Bekijk de trailer hier.

Het hoogste bod: te herbekijken op VRTNU.  

De Ieperse kelk uit 'Het Hoogste Bod', verkocht voor € 10.400,00


Gedateerd 1725, gesigneerd Johannes Baelde en afkomstig uit Ieper, een stadje met weinig makers. Tijdens de wereldoorlogen werd enorm veel verwoest, dus ook enorm veel religieus materiaal. Het is dus al een wonder op zich dat de zilveren Ieperse kelk 300 jaar later nog steeds bestaat, laat staan in deze uitzonderlijke staat. Dit in combinatie met het feit dat hij gestempeld is, maakt van dit stuk een uniek exemplaar.

Een 18e eeuwse bedverwarmer en kolenpot


Anno 2021 draaien we aan de thermostaat en de kamer wordt opgewarmd. Vroeger was dat helemaal anders. Dit 18e eeuwse exemplaar werd gebruikt om het bed op te warmen, meestal gebruikt door de 'meid'. In zo'n bedverwarmer werden warme kolen  gedaan om op deze manier de kamer en de lakens 'voor te verwarmen', tegen dat de heer en de dame van het huis gingen slapen. 

Een kneehole bureau, ingelegd met rode schildpad en ebbenhout. 


All set? Telephone lines ready? Go! Lot nummer 156 is een Engelse kneehole desk, gemaakt in de 18e eeuw. Links en rechts aan de bureau vind je 2 kolommen met schuiven met centraal een gat voor de knieën. De mensen waren een stukje kleiner dan ons vandaag, dus deze oude modellen zijn een stuk kleiner dan de bureaus die we vandaag kennen. Het stuk is speciaal stuk door de verwerking van schildpad in de bureau. Het 'schild' wordt vlak gemaakt en gekleefd op de bureau. Onder het schild wordt een rode kleur aangebracht die door het vel van de schildpad 'gloeit'. Het stuk wordt geschat op € 1.800 en werd verkocht voor € 2.000.

Een collectie van 22 kristallen 'Uranium' glazen


Een collectie van 22 kristallen glazen, afgewerkt met een kleine laag 'uranium'. Het uranium, een zwaar radioactieve metaal, wordt vandaag de dag gebruikt als belangrijkste voedingsbron van kerncentrales. De set glazen werd afgewerkt met een laagje uranium, in een zodanig kleine mate dat het niet schadelijk is voor het menselijke lichaam. Onder UV-licht kleuren de glazen groen. Het Hoogste Bod bedroeg 500 euro en ging onder de hamer op 11 maart 2021. 


Ontdek onze catalogus Bekijk meer


Gabriel ARGY-ROUSSEAU (1885-1963) 'Leeuwen'
Jules VAN BIESBROECK (1873-1965) 'Schets van een Non'
Boris Valentinovic SCERBAKOV (1916-1995) 'Stilleven met groenten en fruit'. 
Kurt PEISER (1887-1962) 'Un Couple sur la galerie', 1920.

Getriggerd door wat je in Het Hoogste Bod zag?

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van het laatste nieuws